Powiat Przemyski - strona główna

Powiat Przemyski Plac Dominikański 3, 37-700 Przemyśl /16/ 678 50 54 starostwo@powiat.przemysl.pl

Single

Powiat Przemyski ma swój produkt lokalny jest nim „Chleb żytni na zakwasie”!

Oprac.: M. Dachnowicz

4 września 2022 r. podczas powiatowych dożynek w Nakle w gminie Stubno rozstrzygnięto konkurs na najlepszy chleb dożynkowy, zorganizowany w ramach wniosku projektowego pt. „Od ziarenka do bochenka”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 –Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej: „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich: Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Komisja w składzie; Wojciech Bobowski /przewodniczący/ oraz Monika Paczkowska, Justyna Polkowska, Agnieszka Cynowska-Porada, Tadeusz Baran (członkowie) uznała, iż Produktem Lokalnym Powiatu Przemyskiego, zgodnie z zapisami wniosku o realizację operacji, został chleb żytni na zakwasie – kategoria chleb eko wykonany przez Stowarzyszenie „Aktywni Razem – Zadąbrowie”. Chleb zostanie wpisany na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi a jego promocja odbędzie się w mediach: TVP Rzeszów, Radio Rzeszów, Życie Podkarpackie”. Zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi wynikami konkursu:
W kategorii chleb tradycyjny:
1 miejsce OSP Ruszelczyce w gminie Krzywcza,
2 miejsce Stowarzyszeniu Na Rzecz Rozwoju Leszna,
3 miejsce Grażynie Gudz z Wapowiec,
wyróżnienie otrzymała Zbigniewa Gut z Zadąbrowia
W kategorii chleb eko:
1 miejsce Stowarzyszenie „Aktywni Razem – Zadąbrowie”,
2. miejsce Wioletta Staruch z Ruszelczyc,
3. miejsce Milena Kucharczyk KGW Sobótki – Wybrzeże,
a wyróżnienie otrzymały panie Stanisława Wawro i Janina Rabiej z Leszna.
Nagrody wręczył starosta przemyski Jan Pączek wraz z komisją na czele z jej przewodniczącym Wojciechem Bobowskim. Wszystkim serdecznie gratulujemy! Uczestnicy konkursu włożyli wiele wysiłku fizycznego jak i pozytywnej energii, by stoiska zdobił nie tylko smakowity polski chleba ale także inne tradycyjne smakołyki kuchni polskiej. Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji obrazującej konkursowe kulinarne prace uczestników.

 

Partnerzy

dps-huwniki
lo_dubiecko
odswiezamy_nasze_miasta
osrodek
pckin_zamek
pcpr_banner
poki_banner
poradnia
zielona_linia
zs_nienadowa
banner_psnz
logo_llp
Mapa powiatu

Kontakt

Kontakt

Adres: Plac Dominikański 3, 37-700 Przemyśl
Telefon: 166 785 054
E-mail: starostwo@powiat.przemysl.pl
Adresy skrytki ePUAP:
ovn0u41j5j/skrytka
ove0u41j5j/SkrytkaESP

Godziny pracy

Poniedziałek 7.30 - 15.30
Wtorek 7.30 - 15.30
Środa 7.30 - 15.30
Czwartek 7.30 - 15.30
Piątek 7.30 - 15.30