Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia oraz społeczność lokalna z powiatu przemyskiego gotują dla uchodźców
Oprac.: M. Paczkowska
Kierownik Biura Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Przemyślu skontaktowała się z panią Bernadetą Golik – dyrektorem Gminnego Centrum Kulturalnego w Medyce pełniącą jednocześnie funkcję koordynatora organizacji posiłków w punkcie recepcyjnym w Medyce w celu ustalenia harmonogramu przygotowywania posiłków. Został on opracowany przy współpracy z wójtami gmin powiatu przemyskiego, którzy z kolei zwrócili się o pomoc do kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń działających na terenie ich gmin, a także do społeczności poszczególnych miejscowości. Koła gospodyń wiejskich ze wszystkich gmin powiatu przemyskiego włączyły się w akcję przygotowywania posiłków dla uchodźców. Panie gotują potrawy lekkostrawne, gdyż ludzie są po ciężkiej podróży. Menu jest wcześniej uzgodnione z koordynatorem i przywożone do hali sportowej w Medyce, skąd rozdawane jest uchodźcom.
Wójtom powiatu przemyskiego, kołom gospodyń wiejskich, stowarzyszeniom oraz wszystkim osobom zaangażowanym w żywienie uchodźców składamy serdeczne podziękowania za współpracę i nieocenioną pomoc.