Kuchnia dworska w Dubiecku
12 marca br. w Zamku Dubiecko odbyła się druga edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej. Głównym punktem programu był konkurs kulinarny dla profesjonalnych kucharzy pn. „Kuchnia dworska z historią w tle – Wielkie Łowy”. Dużym powodzeniem cieszył się też Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych. Mistrzowie sztuki kulinarnej przypomnieli początki kuchni polskiej, która swoimi korzeniami sięga do staropolskiej kuchni myśliwskiej, tak popularnej i powszechnej na dworach, pałacach i zamkach.
Imprezie towarzyszył „Jarmark Wielkanocny”, podczas którego były prezentowane regionalne wyroby kulinarne i rękodzieło związane z Wielkanocą. Odbyły się też pokazy kuchni myśliwskiej – Live cooking, kulinarne warsztaty dla dzieci, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem najmłodszych. Atrakcją wieczoru była uroczysta gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej. Wśród licznych gości nie zabrakło przedstawiciela władz powiatowych wicestarosty Marka Kudły.