
Powiat Przemyski ma swój produkt lokalny jest nim „Chleb żytni na zakwasie”!
Oprac.: M. Dachnowicz
4 września 2022 r. podczas powiatowych dożynek w Nakle w gminie Stubno rozstrzygnięto konkurs na najlepszy chleb dożynkowy, zorganizowany w ramach wniosku projektowego pt. „Od ziarenka do bochenka”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 –Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej: „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich: Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Komisja w składzie; Wojciech Bobowski /przewodniczący/ oraz Monika Paczkowska, Justyna Polkowska, Agnieszka Cynowska-Porada, Tadeusz Baran (członkowie) uznała, iż Produktem Lokalnym Powiatu Przemyskiego, zgodnie z zapisami wniosku o realizację operacji, został chleb żytni na zakwasie – kategoria chleb eko wykonany przez Stowarzyszenie „Aktywni Razem – Zadąbrowie”. Chleb zostanie wpisany na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi a jego promocja odbędzie się w mediach: TVP Rzeszów, Radio Rzeszów, Życie Podkarpackie”. Zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi wynikami konkursu:
W kategorii chleb tradycyjny:
1 miejsce OSP Ruszelczyce w gminie Krzywcza,
2 miejsce Stowarzyszeniu Na Rzecz Rozwoju Leszna,
3 miejsce Grażynie Gudz z Wapowiec,
wyróżnienie otrzymała Zbigniewa Gut z Zadąbrowia
W kategorii chleb eko:
1 miejsce Stowarzyszenie „Aktywni Razem – Zadąbrowie”,
2. miejsce Wioletta Staruch z Ruszelczyc,
3. miejsce Milena Kucharczyk KGW Sobótki – Wybrzeże,
a wyróżnienie otrzymały panie Stanisława Wawro i Janina Rabiej z Leszna.
Nagrody wręczył starosta przemyski Jan Pączek wraz z komisją na czele z jej przewodniczącym Wojciechem Bobowskim. Wszystkim serdecznie gratulujemy! Uczestnicy konkursu włożyli wiele wysiłku fizycznego jak i pozytywnej energii, by stoiska zdobił nie tylko smakowity polski chleba ale także inne tradycyjne smakołyki kuchni polskiej. Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji obrazującej konkursowe kulinarne prace uczestników.
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.