Powiat Przemyski - strona główna

Powiat Przemyski Plac Dominikański 3, 37-700 Przemyśl /16/ 678 50 54 starostwo@powiat.przemysl.pl
Przejdź do języka migowego
x

24 GRUDNIA STAROSTWO POWIATOWE PRACUJE KRÓCEJ

Starostwo Powiatowe w Przemyślu informuje, że w dniu 24 grudnia 2024 r. urząd czynny do godziny 12:00

Single

Pożegnanie Lata

24 września odbyło się uroczyste „Pożegnanie Lata” w Dubiecku. Organizatorami tego przedsięwzięcia byli Starosta Przemyski, Wójt Gminy Dubiecko oraz Zamek Dubiecko. Impreza otwarta została próbą pobicia rekordu Guinnesa w ilości par tańczących poloneza i choć pogoda nie sprzyjała, to nie zniechęciło to zainteresowanych do podjęcia próby. Barwny korowód z udziałem Zespołu Pieśni i Tańca ,,SANOWIACY” zachęcał widzów do wspólnej zabawy.
Tegoroczne odchodzące lato żegnaliśmy także muzycznie. Cześć artystyczna imprezy zainaugurowana została występem zespołu Dawid Huczko Trio, później na scenie prezentowali się artyści: X Trio, Simple Music Team. W międzyczasie został rozstrzygnięty konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – potrawy regionu przemyskiego 2017”. Do wygrania były niemałe pieniądze, a wyniki konkursu wyglądają następująco:

Kategoria I – „Zupy regionalne, dania główne (danie mięsne, półmięsne, jarskie)”
1.    Koło Gospodyń Wiejskich w Babicach – Teresa Kwasiżur – „Babickie gołąbki” – Babice/Krzywcza
2.    Józefa Barszczak – „Pierogi Kudłate” – Brzeżawa/Bircza
3.    Stowarzyszenie „Kobiety Aktywne” – Marta Wiśniowska – „Kapuśniak Babuni” pierożki z kaszą jęczmienną i grzybami” – Prałkowce/Krasiczyn
Wyróżnienia:
– Magdalena Maciołek – „Pierogi z kaszy gryczanej z serem” – Kniażyce/Fredropol
– Franciszka Hreczka, Jadwiga Sznilit – „Kiszona kapusta z fasolą i bułką” – Leszczawa Dolna/Bircza
– Iwona Karnaś – „Zupa Baranioszka” – Prałkowce/Krasiczyn
Kategoria II – „Przystawki, wyroby garmażeryjne”
1.    Stowarzyszenie Mieszkańców Wsi Torki „Nie tylko dla siebie” – „Pasztet w cieście kruchym” – Torki/Medyka
2.    Koło gospodyń Wiejskich Skopów – Maria Radomska, Bernadeta Wolarz – „Chleb żytni z watry, smalec ze skwarkami i ogórkiem małosolne” – Skopów/Krzywcza
3.    Stowarzyszenie „Jesteśmy razem w Ruszelczycach” – „Proziaki” – Ruszelczyce/Krzywcza
Kategoria III – „Desery i napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)”
1.    Zuzanna Kwaśna, Elżbieta Sitnik – „Sernik smażony i nalewka wiśniowa” – Średnia/Krzywcza
2.    Stowarzyszenie Kobiet w Dubiecku, Koło Gospodyń Wiejskich Kosztowa – „Ciasto Bogini Venus” – Kosztowa/Dubiecko
3.    Stowarzyszenie Mieszkańców Wsi Torki „Nie tylko dla siebie” – „Szarlotka” – Torki/Medyka 

Przy zamkowym dziedzińcu można było również podziwiać kulinarne show w wykonaniu Teo Vafidisa – greckiego kucharza, podróżnika i gawędziarza, który prezentował sposób przygotowywania potraw w swoim rodzinnym kraju. 
Dodatkowymi atrakcjami były: strefa dla dzieci, stoiska z jadłem a największym zainteresowaniem cieszyło się mobilne studio makijażu INGLOT.
O godzinie 19:00 widzowie mogli posłuchać  „wschodzącej” gwiazdy wieczoru – zespołu Magitza Trio, który mimo padającego deszczu skupił pod sceną wielu słuchaczy. Natomiast ukoronowaniem niedzielnej zabawy był występ gwiazdy wieczoru – Romuald Lipko Band, który zaprezentował największe przeboje wraz z Izabelą Trojanowską oraz i wokalistą Budki Suflera z początku lat 80. – Felicjanem Andrzejczakiem, tj.: „Jolka, Jolka pamiętasz?” lub „Noc komety”. Zakończeniem tegorocznego ”Pożegnania Lata” a zarazem uwieńczeniem występu gwizdy wieczoru był pokaz pirotechniczny, który rozbłysnął na niebie ferią kolorów i przeróżnych wzorów.

 

 


 

 

Partnerzy

dps-huwniki
lo_dubiecko
odswiezamy_nasze_miasta
osrodek
pckin_zamek
pcpr_banner
poki_banner
poradnia
zielona_linia
zs_nienadowa
banner_psnz
logo_llp
Mapa powiatu

Kontakt

Kontakt

Adres: Plac Dominikański 3, Przemyśl
Telefon: 166 785 054
E-mail: starostwo@powiat.przemysl.pl
Adresy skrytki ePUAP:
ovn0u41j5j/skrytka
ovn0u41j5j/SkrytkaESP

Godziny pracy

Poniedziałek 7.30 - 15.30
Wtorek 7.30 - 15.30
Środa 7.30 - 15.30
Czwartek 7.30 - 15.30
Piątek 7.30 - 15.30